Umbrela patrata

Umbrela patrata

sâmbătă, 5 mai 2012

Taj Mahal

Celebrul mausoleu Taj Mahal se afla in orasul Agra din India si a fost construit de catre imparatul mogul Shah Jahan pentru a onora memoria sotiei sale favorite, Mumtaz Mahal. Mausoleul este dovada imbinarii perfecte a elementelor arhitecturale persane, indiene si islamice. Edificiul a intrat in patrimoniul UNESCO in 1983, iar din anul 2007 se afla pe pozitia 6 pe lista castigatorilor care au desemnat cele sapte minuni ale lumii contemporane. Taj Mahal adaposteste mormantul celei de a doua sotii , Arjumand Banu Begam, alintata cu numele de Mimtaz Mahal (aleasa inimii) a imparatului Shah Jahan care a murit la 19 ani, in 1631, in timpul nasterii celui de-al 14-lea fiu. Moartea lui Mumtaz a fost greu suportata de imparat care, de dorul sotiei sale, a comandat ridicarea mausoleului. Constructia a fost finalizata dupa 22 de ani, in anul 1653, iar identitatea arhitectului proiectant inca nu este cunoscuta. La ridicarea mausoleului au participat peste 20.000 de oameni adusi din toata Asia Centrala si peste 1000 de elefanti. Legenda spune ca imparatul, la finalizarea constructiei, ar fi taiat degetele mesterilor pentru ca Taj Mahal-ul sa ramana unic prin frumusetea lui.
 Taj Mahal este amplasat langa albia raului Jamuna.
                                        
Marea cupola sub care se afla mormantul lui Mumtaz are o inaltime de peste 73  si este decorata cu frumoase sculpturi si citate din Coran in basorelief. Cladirea este ridicata pe o platforma inalta, patrata, cu colturile retezate, formand un octogon inegal, instilul ornamental maur.
Intreg ansamblul arhitectural este format din  intrarea principala, o gradina persana incredibil de frumoasa, divizata de patru piscine mari, iar fiecare sectiunie fiind impartita inca in doua sau patru alte sectiuni. In stanga se afla o moschee, in dreapta o casa de oaspeti, dar in jurul lor exista numeroase alte cladiri atasate palatului.
Clopotnita din varful cupolei a fost initial aurita, cam pana in anii 1800, dupa care a fost refacuta din bronz. In varful acesteia este asezata o semiluna din bronz, cu colturile orientatate spre cer.
Taj Mahal inseamna “palatul coroanei”. Cladirea a fost ridicata pe o terasa din marmura alba, pusa in valoare de cele 4 minarete. Legendele care circula cu privire la acest edificiu spun ca imparatul ar fi proiectat un al doilea mausoleu identic cu Taj Mahal-ul, dar din marmura neagra, pozitionat pe cealalta parte a raului Yamura, a carui reflectie in apa trebuia sa se suprapuna cu  reflectia in apa a templului geaman alb.
Domul central are 17 m diametru si 65 m inaltime, fiind flancat de patru incaperi cu tavan in forma de cupola, cu inaltimea de 50m fiecare. Intregul mausoleu este decorat cu gravuri de flori si caligrafie araba, puse in valoare de aplicatii din pietre pretioase (agate si jasp). Zidurile care adapostesc atat monumentul lui Mumtaz Mahal, cat si mormantul lui Shah Jahan, sunt realizate din marmura si incrustate cu 43 de pietre pretioase.
In fata mausoleului se afla o superba gradina persana, organizata pe o suprafata de  300 de metri latime, care are un lac in mijlocul ei .
Acesta este  mausoleul de dimensiuni mai modeste, dar care anunta prin forma si detaliu ceea ce avea sa devina Taj Mahal-ul.  Prima constructie din marmura a fost ridicata intre 1622 si 1628  si este cunoscuta cu numele de Itimad-ud-Daulah.
Inauntru, mormantul este decorat cu plante si fantani arteziene. Totul este placat cu marmura, intalnita si in camera mortuara, prezentand sculpturi cu modele florale. Decoratiunile cu pietre pretioase il fac stralucitor, fiind descris ca fiind ”proiectate de uriasi si finisate de bijutieri”. In trecut, in interior era amplasat un grilaj de aur masiv si o textura de perle direct pe lespedea funerara, dar acestea au fost furate.
Taj Mahal este vizitat de aproximativ 3 milioane de vizitatori de pe toate continentele, fiind cea mai populara atractie din India. Desi Agra este considerat cel mai murdar oras din India, se pare ca tocmai acest obiectiv deosebit atrage cel mai mare numar de cersetori si hori, dar si de turisti din intreaga Indie. Deci nu este de mirare ca si mizeria din jurul acestui obiectiv turistic inregistreaza cote maxime.