Prietenilor care astazi sarbatoresc Thanksgiving Day!
The Doors: „Show me the way to the next whisky bar / Oh, don’t ask why, oh, don’t ask why…”.
Umbrela patrata
joi, 28 noiembrie 2013
duminică, 24 noiembrie 2013
Filmele pe care vi le recomand
Am avut bucuria sa vad niste filme deosebite in aceasta saptamana si ma bucur sa impart aceasta experienta minunata cu voi.
Primul, IN THE MOOD FOR LOVE, un film trist, despre asumarea singuratatii si trasformarea ei intr-o forma superioara de acceptare a sinelui. Veti vedea cadre superbe, iar muzica este exceptionala. Filmul aduce in prim plan o poveste delicata de dragoste mai degraba sugerata decat traita. Regizorul Wong Kar-wai isi construieste filmul in jurul singuratatii si resemnarii personajelor sale, plasate intr-o lume a gesturilor si trairilor simple.
Cel de-al doilea, MR MORGAN'S LAST LOVE este un film despre pacatele prezente in toate familiile, despre neintelegerile si diferentele dintre generatii, despre ce ne lipseste sau ne prisoseste in relatia cu membrii familiei si cu strainii, despre lipsa de toleranta din interiorul familiei si prinosul ei in afara acesteia. Despre ce inseamna sa iubesti, cat, cum si pana cand! Este un film despre varste, sentimente, angoase, disperari, refulari, furii - cam despre toate nimicurile care ne alcatuiesc viata de zi cu zi si o fac importanta doar pentru fiecare dintre noi! Michael Caine este personajul principal care sustine intreaga intriga a filmului, alaturi de frumoasa si delicate Clemence Poesy care face un rol pe masura partenerului ei de film.
Cel de-al treilea este NIGHTTRAIN TO LISBON. Raimund Gregorius este un profesor elvetian care este martorul unei incercari de suicide, care se va angaja intr-o aventura palpitanta ce ii va schimba viata. Un film cu o poveste in poveste extraordinar de romantica. Un film cu o intriga deosebita, cu personaje frumoase si atent construite, incarcate de pitoresc si de mister. Asa cum ne-a obisnuit, actorul Jeremy Irons interpreteaza un personaj de exceptie care este prins intr-o intriga complicate si pus sa descifreze destinele asezate frumos intr-o carte.
Daca veti avea curiozitatea sa le vedeti, in mod cert nu veti regret. daca nu va plac, ar fi bine sa imi scrieti si sa ma atentionati sa scriu despre cu totul altceva! Ha,ha,ha...
duminică, 17 noiembrie 2013
Starry, starry Night
joi, 7 noiembrie 2013
Karma
Astazi m-am trezit cantand, iar al meu s-a uitat chioras la mine pana a plecat la munca. Nu prea intelegea el cum vine asta cu datul jos din pat si cantatul dis de dimineata fara motiv! Si cum eu ii tot dadeam inainte cu "sanie cu zurgalai/frumosi suuuuuuuuuunt calutii tai, hei..." , fata lui se transformase intr-un imens semn de intrebare pe masura ce bombanea in barba. Atunci m-am decis! Nimeni n-o sa-mi strice mie karma muzicala din aceasta dimineata! O sa fac un exercitiu de vointa si-o sa-mi imaginez pret de o jumatate de ora ca Romania a devenit buricul pamantului!
Sa o luam mintenas de aici, din Banat. Bela Bartok, compozitorul si pianistul magiar nascut in Sannicolau Mare, stabilit in America, a compus in 1915 suita de 6 piese la pian intitulata „Dansuri populare romanesti” sau „Roman nepi tancok”, adaptandu-le ulterior si pentru orchestra. S-a inspirat din folclorul transilvanean, mai exact din piesele populare: Braul, Pe loc, Buciumeanca, Maruntel, Jocul cu bata si Poarga romaneasca. El a fost unul dintre reprezentantii de seama ai muzicii moderne internationale care a promovat Romania dincolo de granitele sale.
La Bucuresti, in 1937, Richard Stein, un evreu nascut la Bucuresti si emigrat in Israel, avea sa compuna una dintre cele mai cunoscute melodii romanesti: „Sanie cu zurgalai”, dupa parerea mea umila, cea mai frumoasa melodie romaneasca. Desi initial s-a dorit a fi o creatie culta, ea a fost conceputa si interpretata la inceput in stilul folcloric romanesc. Versurile i-au apartinut lui Liviu Deleanu si merita citite:
Sanie cu zurgalai,
La Bucuresti, in 1937, Richard Stein, un evreu nascut la Bucuresti si emigrat in Israel, avea sa compuna una dintre cele mai cunoscute melodii romanesti: „Sanie cu zurgalai”, dupa parerea mea umila, cea mai frumoasa melodie romaneasca. Desi initial s-a dorit a fi o creatie culta, ea a fost conceputa si interpretata la inceput in stilul folcloric romanesc. Versurile i-au apartinut lui Liviu Deleanu si merita citite:
Sanie cu zurgalai,
Frumosi sunt calutii tai, hei,
Dar mai frumosi sunt ai mei
Ca le dau apa cu mei
Si zboara ca niste zmei.
Si mai frumoasa-i mandra mea,
Diseara ma duc la ea,
Sanie cu zurgalai.
De-o vrea mandra, de n-o vrea
Deseara ma duc la ea, hei,
Obosit cum oi putea
Ma duc deseara la ea
Sanie cu zurgalai.
Obosit si plin de apa
Ma duc la ea ca mi-i draga
Sanie cu zurgalai.
Imaginati-va ca linia melodica a fost plagiata in 1953 de catre Les Paul, un guru al jazz-ului international, in „Johnny, is the boy for me”, cantecul fiind interpretat chiar de sotia acestuia, Mary Ford. Succesul a fost atat de mare incat, in acelasi an, Edith Piaf a interpretat varianta frantuzeasca a cantecului, „Johnny, tu n’est pas un ange”. Stein l-a dat in judecata de Les Paul si a castigat procesul.
De la lansarea lor,
„Sanie cu zurgalai” a fost interpretata de cantarelele de muzica populara Maria Lataretu
Ozana Barabancea,
Abonați-vă la:
Postări (Atom)