Cartea postala simpla, fara poze, are o vechime de 165 de ani si a fost emisa de de catre serviciul postal austriac in data de 1 octombrie 1869. Profesorul de economie de la Academia Militara din Viena, Emmanuel Hermann, propusese administratiei postale imperiale introducerea unui nou tip de corespondenta in forma deschisa, denumita Postblatt. El a trebuit sa duca munca de lamurire pe langa oficialii imperiali care sustineau ca acest tip de corespondenta viola secretul corespondentei care era garantat de lege. Hermann a trebuit sa intre in audienta la imparat si a trebuit sa ii explice faptul ca violarea corespondentei nu avea fundament de vreme ce doritorii puteau alege de buna voie folosirea cartilor postale pentru genul de mesaje care nu reclamau secretul corespondentei sau corespondenta secretizata in plic inchis. Imparatul s-a lasat induplecat, iar pe 15 octombrie 1848 a fost lansata oficial in lume prima carte postala. Aceasta era tiparita pe hartie galbuie si avea dimensiunea de 123 x 83mm. Pretul ei era la jumatatea costului de expediere al unei scrisori inchise, adica de 2 creitari. Pe carte era scris: „ Correspondenz – Karte”. Lansarea cartii postale s-a dovedit a avea un succes rasunator, vanzandu-se peste 9 milioane de exemplare in primul an si fiind repede acceptata in multe alte tari. Astfel, in 1870 cartile postale au intrat in Marea Britanie, Finlanda si Elvetia, in 1871 in Canada, Belgia, Danemarca si Olanda, in 1872 in Rusia, Norvegia, Suediasi Chile, in 1873 in Franta, Germania, Spania si Romania, iar in 1874 in Italia. Iar procesul a continuat cu succes in toata lumea.
Treizeci si trei de ani mai tarziu avea sa apara prima carte postala ilustrata. Astfel, prima carte postala „vulgarizata” a turismului a aparut la Marsilia in 1881 si a apartinut lui Dominique Piazza.
Cartea ilustrata era compusa dintr-un colaj care cuprindea apeductul Roquefavour,
iesirea din Marsilia spre fortul Sain-Jean si Palatul Longcham.
In Romania cartea postala a aparut in 31 martie 1873, si a fost tiparita intr-un tiraj de 41.500 de exemplare. Prima carte postala ar fi plecat din Romania, mai exact de la Iasi catre Odesa.
Prima carte postala ilustrata romaneasca a fost desenata manual de catre poetul Alexandru Macedonski in 1888, iar prima productie romaneasca de serie a aparut in august 1894 si a fost lansata cu prilejul inaugurarii la Bucuresti a Expozitiei Cooperatorilor Romani. Atunci cartea postala romaneasca ilustrata a fost tiparita pe variantele de carton rosu, galben si albastru, cu mentiunea” „Bucuresti 1894. Amintire de la Expozitia Cooperatorilor”.
Imaginea reprezenta pavilionul expozitional din Parcul Cismigiu. Evenimentul avea sa marcheze doua premiere: tiparirea primei carti postale romanesti si confectionarea primei stampile din filatelia autohtona. Dupa un an, in 1895, la libraria Carol Muller din capitala erau puse in vanzare cartile postale care promovau Bucurestiul cu mesajul „ Souvenir de Bucarest” la pretul de 2 lei bucata (adica 26 de dolari!), in vreme ce cartea postala neilustrata costa 10 bani bucata cu timbru postal cu tot.
Astazi, cartea postala si scrisoarea sunt o amintire. Mesajele prin sms si email au condus la disparitia formei clasice, dar si romantice, de comunicare in scris dintre persoane. Generatia mea inca mai pastreaza scrisorile scrise de mana, pe hartie, de catre cei dragi noua. Filele s-au ingalbenit si ele, dar scrisul de mana gaseste mai usor calea catre sufletul celui caruia i-a fost trimisa. Patina timpului pastreaza mirosul si amprenta celor care am fost odata destinatar sau expeditor.
,