Umbrela patrata

Umbrela patrata

miercuri, 30 iulie 2014

Povestea torturilor din Banat


Acum 28 de ani, intr-o superba zi de iarna, trecuta de mijlocul lui februarie, banatenii coborau din tren in gara mica a orasului acoperit de nameti. Multi dintre ei veneau prima data in Baragan, altii fusesera deportati in tinerete doar la cativa km de gara. Lumea din jur se uita putin mirata si curioasa la grupul nostru zgomotos care impartea imbratisari cu nemiluita si pupaturi grabite pe obrajii inghetati. Pe multi dintre ei ii vedeam prima data si poate nu aveam sa ii mai vad niciodata. Atunci s-a umplut balconul casei parintesti de nenumarate tentatii dulci si cremoase in forme si culori diferite. Venisera cale de 800 km cu prajituri si torturi pentru nunta frumos stivuite in cutii de carton. Probabil ca fetele normale in noaptea de dinaintea nuntii mor de nerabdare sau de nostalgii, eu am murit de dureri de burta. Toata noaptea am stat pe intuneric in balconul inghetat si-am mancat prajituri pe ascuns. De torturi nu m-am atins, n-aveam cum! Atunci aveam sa gust prima data prajiturile cu mac, nucile colorate umplute cu crème diverse, negrese dolofane, mustind in topping de ciocolata, Cremes toarta, Dobos toarta, trunchiul de pom cu ramurele inflorite in martipan, Rigo Jancsi si Dumnezeu mai stie cate alte feluri! Peste un an si putin, intr-o toamna banateana in care guitau zeci de porci obezi in cocina suprapopulata si sute de oratanii inaripate tipau fiecare pe limba ei zburatacind prin ograda, o armata de gospodine rotofeie, adunate din toate satele din imprejur, pregateau bucate pentru botez.  Atunci am mancat din nou prajituri pana mi s-a facut rau! Dar m-a lecuit pe veci!
Trei ani am ramas in Baragan, luand viata de la inceput ca stagiari in judete invecinate, ca mai apoi sa venim prin concurs acasa, in Banat. Pentru ca, indiferent ce credeti voi, tara mea este Banatul, iar capitala ei e Timisoara mea.
La sat era de munca, nu gluma. De Craciun se taiau 3 porci mari si grasi din care se pregateau sangerete, carnati, jamboane atarnate la afumat, se punea carnea in untura in canta cea mai mare si manca tot familionul  pana la Pasti. Veneau randul mieilor si-o tineai asa pana la Ruga de Sf Petru, de-ti ieseau pe ochi. Urmau orataniile, gaini, rate, curci si gascani pana se incheia ciclul si-o luai iarasi de la capat. Mie mi-era rau, nu mai vroiam sa vad atata carne. Pana ce si dorinta lui al meu “sa fie gaina cat porcul” ma culca la pamant. La noi nu se manca atat! Soacra-mea alerga prin ograda gainile grase si-o prindea de-o aripa pe cea mai lenesa, o taia fara mila, o ciupilea de pene, o transa-n bucati egale, curata crumpii cat pumnul scosi din fundul gradinii si facea un papricas de umplea cu zeama blidele mari randuite pe masa. Apoi pregatea ceva dulce, ca vorba aceea, cum sa fie duminica fara prajitura? Fie facea Cremes toarta de manca frate-miu cand venea in vacanta o tava -ntreaga, fie un Dobos pus la racoare in spais pana sa ii vina randul la masa. Eu ma linistisem cu totul dupa ce ma culcase la pat unul la putin timp dupa ce-am aterizat acasa. Blaturile subtiri asezate in straturi si unse din belsug cu crema densa de ciocolata, imbracate intr-un strat generos de nuca sau alune macinate si fructe confinate tocate marunt, acoperit deasupra cu glazura de zahar ars domolita cu unt spumat, frumos portionata in felii egale, era o tentatie. N-am invatat niciodata sa le fac de frica faptului ca nu m-as mai fi oprit din mancat. Astazi, dupa 25 de ani petrecuti aici, am invatat un lucru esential: nu e obligatoriu sa mananci pana te saturi sau poti sa zici ca ai mancat deja! Iar daca nu te poti abtine, nu le prepara.
Intr-o zi de vara, obositi de colindat prin Budapesta, am intrat cu-al meu intr-o cofetarie ungureasca unde in vitrina stateau frumos aliniate Dobos Toarta in forme si marimi diferite. Era Ruszwurm, celebra cofetarie unde Karl Jozsef Dobos a inventat in 1884 tortul care ii poarta si astazi numele. 
Acesta era unul dintre celebrii cofetari din Imperiul Austro-Ungar, din prajiturile caruia gustasera pana si Imparatul Franz Joseph si frumoasa Imparateasa Sisi. El avusese intentia de a inventa o reteta de tort care sa reziste mai multe zile pe rafturile din cofetarie intr-o perioada in care beneficiile tehnicii de racire erau destul de limitate. 
Atat crema de ciocolata cu unt, cat si blaturile subtiri, in numar de pana la 13 straturi suprapuse, au fost inventate de celebrul cofetar. Un an mai tarziu, avea sa il prezinte la Expozitia Nationala Generala, la raionul cu prajituri, amatorilor de dulciuri. Iar acestia au rama cu gura cascata de bun ce era.
Douazeci de ani cofetarul a tinut secreta reteta minunatei prajituri pentru simplul fapt ca nu si-a scris-o niciunde, era bine intiparita in minte. Deranjat de faptul ca tortul cunostea multiple variante, peste 120 la numar, si toate presupuse, chiar daca niciuna nu seamna la gust cu reteta originala, Dobos a facut-o publica in 1906, anul in care s-a si retras din activitatea lui de cofetar.
Langa ele, in linie dreapta, in vitrina eleganta statea la mare cinste un alt desert unguresc celebru: era Rigo Jancsi, a carui reteta a fost adoptata inclusiv de catre cofetarii vienezi. Denumirea acestui tort se trage de la numele unui violonist maghiar celebru, un tigan frumos a carui casatorie cu  

Contesa Clara Ward, unica fiica a milionarului american EB Ward si a Printesei Caraman Chimay, originara din Belgia, a tinut prima pagina a tabloidelor vremii. Cei doi s-au intalnit in 1896, pe vremea cand Rigo canta ca violonist intr-un restaurant din Paris unde Clara lua cina impreuna cu sotul ei, Prince Joseph. 

Clara a fost impresionata de tanarul tuciuriu care afisa o frumusete salbatica si canta dumnezeieste. Intalnirea lor avea sa se transforme intr-o uimitoare poveste de dragoste. Clara si-a parasit barbatul si copiii, iar Rigo a divortat de nevasta-sa pentru a-si uni destinele cu tanara indragostita nevoie mare. Vreme de 2 ani au vuit ziarele mondene publicand articole pe prima pagina  avandu-i ca protagonisti pe cei doi indragostiti. 

Desi pe cei doi i-a legat o mare iubire, au divortat cativa ani mai tarziu din pricina numeroaselor infidelitati bifate de Rigo. Un cofetar maghiar, impresionat de povestea celor doi, a dat numele tiganului unei prajituri cu ciocolata, dorind astfel sa celebreze romantica poveste de dragoste. Unele surse sustin varianta ca insusi Rigo ar fi cerut unui cofetar sa inventeze o prajitura special pentru frumoasa lui Clara, care sa ii aminteasca de el. 

Tortul este format din doua blaturi de ciocolata intre care se afla un alt strat generos de crema de vanilie sau ciocolata, unita de blaturi prin pelicule subtiri de gem de caise. Deasupra tortul este acoperit cu fondant din cea mai buna ciocolata. In America, prajitura este cunoscuta sub numele de “Gypsy John”. Ea este un veritabil mousse de ciocolata in varianta ungara. Recunosc, acestuia din urma nu i-am resistat!
Daca sunteti curiosi sa incercati retetele, intrati pe net. Cele doua torturi sunt atat de renumite in lumea intreaga incat retetele lor nu mai reprezinta demult un mister.
Daca sunteti supraponderali, faceti-va un bine si ziceti ca sunt acre. Daca sunteti slabi, abtineti-va ca e rost de ingrasat. Treaba voastra ce faceti mai departe, eu v-am prevenit!

Imaginile sunt luate de pe pagina de FB a lui Emil Konya caruia ii multumesc.



vineri, 11 iulie 2014

Targul Masterpiece London - editia a cincea

La sfarsitul lunii trecute, mai exact in perioada 26 iunie- 2 iulie, capitala Marii Britanii a gazduit cea de-a cincea editie a unuia dintre cele mai elegante evenimente: targul Masterpiece London, organizat in zona Royal Hospital din Chelsea. 



Evenimentul din acest an a prezentat piese vintage ale brand-urilor 
Faberge, Cartier, Van Clef & Arpels, tinute ale vedetelor Nicole Kidman, Jennifer Aniston, Meryl Streep si Sarah Jessica Parker, cat si o selectie a celor mai valoroase bijuterii din lume.




Biletul a costat 35 de lire, pret in care a fost inclus un mic dejun servit in Salonul Ocru. In targ au fost expuse peste 250 de piese pretioase, incepand de la opere de arta contemporana, precum lucrari semnate de care Sebastiao Salgado, 

pana la masini 




sau 
bijuterii semnate Fulco di Verdura cu celebrele exponate Maltese Cross Cuffs – create special pentru Coco Chanel in 1930. Dintre exponate s-au numarat: colectia de ceasuri de dama Vacheron Constantin 
si cele mai sigure seifuri din lume marca Stockinger. Celebri colectionari din lume au adus si ei omagiul personal pentru succesul acestui eveniment. 
Astfel, Hancocks a expus o bijuterie rara in forma de fluture descrisa in catalogul de prezentare astfel: “rare enamel brooch in the form of a butterfly in flight, its wings in polychrome enamel with a satin finish, the thorax, abdomen and antennae set with European brilliants and rose-cut diamonds and the eyes with cabochon rubies mounted in silver and yellow gold Rene Lalique, Paris circa 1895”  sau 
celebrele sale Hermes Wasps.
Peter Harrington a prezentat prima editie a romanului “Great Gatsby”, 
iar MacConnal Mason a scos la vanzare tabloul “People at the Seaside” semnat de catre L.S. Lowry, lucrarea care dateaza din 1949 si care din 1973 a facut parte doar din colectii private.
Bijuteriile prezentate au incantat prezenta, dar cred ca meritam sa le vedem si noi, macar pe blog!









https://www.facebook.com/pages/Masterpiece-Mastering/

miercuri, 9 iulie 2014

Doua evenimente importante avand cap de afis doua mari artiste timisorene!





Aura Twarowska - mezzo- soprana la Opera de stat din Viena la Triade!
Expozitia de pictura si desen " Dupa obcini" semnata Elisabeth Lili Ochsenfeld