Umbrela patrata

Umbrela patrata

marți, 1 ianuarie 2013

Frank Gehry - suprematia creionului sau 3D?


Celebrul arhitect Frank O. Gehry marturisea in filmul documentar realizat in 2005 ca sculptorul roman Constantin Brancusi a fost mentorul sau spiritual. Uitandu-se la fotografia marelui artist care trona pe biroul sau, Gehry avea sa declare intr-un interviu: "De fapt, tind să gandesc mai mult în termenii unui artist ca acesta. El a avut o influență mai mare asupra operei mele decat majoritatea arhitecților. De fapt, cineva a sugerat că unul din zgarie-norii mei, care a caștigat o competiție în New York seamănă cu o sculptură de Brâncuși. Aș putea numi pe Alvar Aalto din lumea arhitecturii pentru care am un respect deosebit, și, desigur, Philip Johnson". Frank O. Gehry s-a nascut in Canada si s-a stabilit impreuna cu familia in America pe vremea cand avea 17 ani. A studiat arhitectura in universitati celebre din SUA: Scoala de arhitectura din California si Harvard. Cu ani in urma, acesta a locuit o vreme in Paris unde a studiat arhitectura romantica. Pentru asta el a stat o perioada in Véselay, la Autun, in sudul Frantei.
Frantei i-au ramas marturie unele dintre operele sale, una dintre ele fiind „American Center", realizata in 1993, care gazduieste Cinemateca Franceza. Stilul sau arhitectural deriva din modernismul tarziu , specialistii din domeniu afirmand ca este un maestru al deconstructivismului, dar arhitectul neaga apartenenta sa la acest curent: „De altfel, am vorbit odată cu Jacques Derrida despre asta şi el a afirmat categoric. «Nu sunteţi un deconstructivist». Eu am în spate o istorie, cea de după război, în care modernismul în stilul lui Gropius şi al lui Le Corbusier se banalizase", i-a declarat el jurnalistei Sylvie Santini. Cu toate astea, arhitectura sa este caracterizata prin forme aparent haotice, dispuse in suprapuneri neprevazute. Cladirile sale sunt acoperite cu suprafete metalice refelctorizante, iar structurile sale sunt dispuse nelinear, in forme curbate  multiple.
Cea mai renumita cladire a sa este "Muzeul Fundatiei Guggenheim" din Bilbao, Spania. Criticii spun ca numele sau se poate inscrie in galeria marilor arhitecti deconstructivisti, alaturi de Zaha Hadid si Rem Koolhaas si este intotdeauna mentionat in topul arhitectilor la nivel mondial. Fiind un artist de formatie clasica, el isi deseneaza proiectele. Dar tot el este cel care a revolutionat arhitectura prin transpunerea machetelor in 3D. In mana sa, creionul devine o unealta magica, care are puterea de a preschimba betonul in forme gratioase si inedite. Desi trecut de varsta de 80 de ani, acest arhitect nu ezita sa intre in competitiile care stimuleaza creativitatea: „Am fost întotdeauna curios. Presupun că este rezultatul laturii mele evreieşti, chiar dacă nu sunt deloc religios". Frank Gehry a fost laureat al Premiului Pritzker pentru Arhitectura in 1989 si medaliat cu aur al „Royal Institute of British Architects", in 2000. Lui ii apartin proiecte raspandite pe intreg mapamondul si admirate de turistii din intreaga lume:
„DZ Bank Building" din Berlin,
„Frederick R. Weisman Art Museum" al Universităţii de Minnesota din Minneapolis,
„Guggenheim" de la Abou Dhabi,
"Dancing House" din Praga. El singur marturiseste ca se inspira din artele vizuale, ca se inconjoara de prezenta tinerilor artisti plastici, ca se reculege in literatura. In cercul sau de prieteni regasim nume celebre precum: Bob Rauschenberg, Jasper Johns, Frank Stella, James Rosenquist, Jeff Koons, Anish Kapoor, Sophie Calle. Constructiile sale se incadreaza perfect in mediul inconjurator, deaorece artistul creeeaza din respect pentru natura. El gandeste creativ si constructiv, incercand sa protejeze natura, sa ii dea plus valoare estetica si cladirea sa fie functionala.
Drept marturie sta propria sa casa pe care arhitectul si-a construit-o in Santa Monica, unde intregul acoperis este format din panouri solare. In jurul acestui oras au fost ridicate cele mai multe cladiri reprezentative curentului deconstructivist, motiv pentru care aici s-a si dezvoltat Scoala de arhitectura Santa Monica.
Cu toate acestea, el construieste zgarie – nori cu verticale ametitoare, cum este Complexul rezidenţial din Manhattan. Acesta este cel mai inalt turn rezidential din zona Manhattan, New York. Constructia este formata din supafete ondulate, realizate din otel inoxidabil. Frank Gehry este un star al arhitecturii moderne, motiv pentru care investitorii cu bani apeleaza pentru marile proiecte ridicate in toata lumea.
Grupul Internaţional de haute-couture „Moët Hennessy - Louis Vuitton" i-a solicitat acum 6 ani construirea unui edificiu modern pentru Fundaţia sa, proiect care va fi finalizat in acest an. Deoarece proiectul a fost numit metaforic „norul de sticla”, acesta risca sa nu treaca niciodata de faza conceptuala, datorita protestelor asociatiilor riverane care luptau pentru protejarea mediului natural ambiental. Cladirea urma sa fie amplasata in imediata vecinatate a spatiului destinat promenadelor parisiene de-a lungul Senei. Preşedintele Grupului, Bernard Arnault, declara: " Cu Fundaţia Louis Vuitton pentru Creaţie, dorim să realizăm un loc excepţional pentru artă şi cultură în Paris. Aşezat în inima unui spaţiu excepţional, care este în acelaşi timp deschis şi plin de viaţă - Jardin d'Acclimatation din Bois de Boulogne –, el va fi guvernat de motivaţia care a stat întotdeauna la baza activităţii Grupului: clasicism şi o desprindere de trecut, tradiţie şi inovaţie. Fundaţia a avut curajul să comande designul clădirii care va simboliza secolul al XXI-lea arhitectului Frank Gehry".
Cladirea are forma unui nor. Centrul cladirii este format din blocuri juxtapuse , inconjurate de „petale" din sticla. Ccladirea desfasurata pe 2400 de metri patrati, acoperita cu 13500 de metri patrati de sticla va cuprinde spatii penru expozitii, un auditorium, terase, un centrul de documentare. Pe undele dintre cladirile sale le-am vazut, pe altele mi-as dori.
Centrul Raz and Maria Stata din Massachusetts,
Clinica pentru sanatate mintala Cleveland,
Eltziego Gahry, Tara Bascilor,
Gehry Tower Hannover, Germania,
Hotel Marques de Riscal,
Vitra Design Museum, Germania,
Walt Disney Concert Hall, Los Angeles,
Seattle's EMP Music Museum.
Unul dintre proiectele sale publice in Barcelona se numeste Fish. Aceasta constructie este reprezentata de un peste urias amplasat pe frumoasa faleza catalana. Statuia uriasa a pestelui, un fel de mascota sau simbol pentru Gehry, reprezenta un punct de reper pentru Portul Olimpic din 1992, Barcelona a gazduit Jocurile Olimpice. Privit de la departare, sculptura pare un imens peste de aur care isi schimba nuantele in functie de intensitatea luminii soarelui. El este amplasat in fata Hotelului Arts si reprezinta unul dintre punctele de interes turistic ale orasului. Desi o buna parte din proiectele sale sunt pe continentul american, operele sale pot fi admirate si pe continentul european. Singura conditie este sa stiti dupa ce sa va uitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu