Umbrela patrata

Umbrela patrata

luni, 8 octombrie 2012

Happy Haloween!

Este octombrie deja. Acum ma trezesc mai greu, de vreme ce la ora 7 dimineata, afara, este inca intuneric. La sfarsitul acestei luni, dam ceasul cu o ora inainte, 7 devine 6! Dincolo de ocean, copiii se pregatesc de  Halloween,  sarbatoarea de origine celtica,  care este preluata in zilele noastre de tot mai multe popoare. Printre aceste popoare incepe  sa se numere si Romania.
Numele de Halloween vine de la expresia „all hallows’ even", din limba engleza, ceea ce reprezinta numele unei sarbatori crestine numita a tuturor sfiintilor "ajunul zilei tuturor sfintilor". Denumirea a fost prescurtata in „Hallowe’en" si apoi in Halloween. Halloween-ul este sarbatorit in noaptea de 31 octombrie. Sunt si tari care au obiceiuri diferite legate de aceasta sarbatoare. De exemplu, in Suedia, Halloween-ul este tinut in prima sambata din noiembrie. Se spune ca in noaptea considerata de Halloween, de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe parcursul anului viitor, aceasta fiind conditia de a dobandi o alta viata dupa moarte. Celtii considerau ca in aceasta noapte toate legile spatiului si timpului interactioneaza si astfel portile, care separa vii de morti, se deschid, permitand spiritelor rele sa se intoarca si sa-i posedeze pe cei vii. Pentru ca cei vii sa se apere si sa nu fie posedati, in noaptea de 31 octombrie, nu se aprindeau focuri in case pentru ca spiritelor sa le fie frig si astfel sa nu le calce pragul. Halloween-ul este cunoscut si ca Sarbatoarea Tuturor Sufletelor. In aceasta seara copiii se distreaza si practica o suma de activitati cum sunt: trick or treat, foc in aer liber, petrecere cu costume care mai de care mai infioratoare, vizitarea unor  case bantuite, sau pur si simplu ascultarea unor povesti despre fantome si spirite rele. Pentru iubitorii povestilor cu fantome aceasta seara este una “de vis”, seara in care au cele mai mari sanse de a comunica cu spiritele sosite printre cei vii…Legendele spun ca in aceasta seara, daca auzi batai in geam sau la usa…, n-ar fi tocmai bine sa deschizi… Totusi, daca pui putin usturoi la toate intrarile casei ai putea fi protejat de spiritele rele. Costumele ciudate si care mai de care mai infricosatoare erau imbracate de cei care colindau sau participau la parade, in acelasi scop, pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.

Ceea ce este specific sarbatorii de Halloween si cu ceea ce asociem noi tot timpul aceasta sarbatoare este dovleacul cioplit in diverse forma, dar in special in personaje In aceasta noapte copiii se costumeaza in cele mai ciudate si infricosatoare costume, in vrajitori, mumii, schelete, stafii sau alte personaje sinistre si colinda pe la case punand intrebarea „Trick or treat?", ceea ce s-ar traduce „Pacaleala sau dulciuri?".
Aceasta fraza se interpreteaza ca o amenintare ca daca nu vor primi dulciuri, atunci persoana careia i s-a colindat i se va face o farsa. In multe tari in seara zilei de Halloween se organizeaza diverse parade si carnavaluri prin care este sarbatorit Halloween-ul. 
Aceasta zi deosebita are o legenda frumoasa, potrivit careia ziua de 31 octombrie era considerata sfarsitul verii si inceputul unui anotimp intunecat si friguros. Celtii asociau anotimpul friguros cu moartea, iar in ultima noapte din octombrie credeau ca granita dintre lumea celor vii si lumea celor morti disparea. In noaptea de 31 octombrie ei sarbatoreau festivalul Samhain si totodata venirea anului nou. In ciuda originilor sale si a faptului ca este legat de sarbatoarea Tuturor Sfintilor, Halloween-ul este inca inconjurat de o aura de mister datorita miturilor sale. Unul dintre cele mai populare mituri de Halloween este in mod sigur cel legat de felinare sculptate in dovleci numite de americani "Jack-o-lantern".

Cei mai multi isi decoreaza caminele cu  felinare decupate  din dovleac. Aceste felinare erau facute la inceput din napi, pentru ca apoi sa se foloseasca dovlecii. In spatele acestui simbol care trebuie sa existe in fiecare casa in noaptea de Halloween se ascunde un mit care izvoraste dintr-o veche legenda irlandeza. Se  spune ca a fost odata un fermier batran si avar numit Jack Zgarcitul. Acesta era zgarcit, cartofor si avea un temperament foarte urat. Intr-o noapte de octombrie, el l-a pacalit  pe diavol sa se catere intr-un copac si apoi l-a prins acolo sculptand o cruce pe trunchiul copacului. Diavolul infuriat, ca sa se razbune,  l-a blestemat pe batranul Jack sa cutreiere pentru totdeauna pamantul, fara sa poata intra vreodata in iad sau in rai. Singurul lucru pe care i l-a ingaduit diavolul a fost sa poarte cu el un felinar sculptat intr-un dovleac care sa ii lumnineze calea. Se spune ca in aceasta noapte spiritele celor plecati se intorc. Pisicile negre sunt de obicei asociate cu mitul vrajitoareleor care in noaptea de Halloween isi iau zborul pe matura si pleca in cautarea de copii. Multi oameni cred inca in acest mit, insa el este doar o poveste din batrani. Copii din ziua de azi iubesc ideea de a se costuma in fantome si vrajitoare tocmai pentru a onora acest mit. Costumele de Halloween cel mai des intalnite la parade si la petreceri sunt cele care imita personaje cat mai suprarealiste si infricosatoare, ca fantome, mumii, vampiri, vrajitoare, demon, iar culorile predominante ale sarbatorii de Halloween sunt portocaliul si negrul, aceste culori fiind asociate dovleacului si mortii.


Colindul "Ne dati ori nu ne dati!?" reprezinta unul din ritualurile in care copiii isi pot lasa imaginatia sa zburde, se pot costuma in ceea ce isi doresc si isi pot inspaimanta vecinii. Acest obicei este legat de mitul care spune ca in aceasta noapte poti transorma strainii in prieteni atata timp cat ii convingi sa iti dea dulciuri. Se credea ca noaptea de Halloween este una din noptile de peste an in care iti poti vedea viitorul. Datorita tuturor obiceiurilor si legendelor pline de incarcatura magica, se credea ca prin niste ritualuri simple poti vedea ce te asteapta in anul care urmeaza. Specifica Haloween-ului este placinta cu dovleac, pe cat de imbietoare ca prezentare, pe atat de aromata si gustoasa.  Dovleacul sculptat in figuri infricosatoare este numit „Felinarul lui Jack" (Jack-o’lantern). Acest bostan sculptat provine din povestile populare irlandeze din secolul XVIII. Se spune ca Jack era un irlandez care il pacalise pe Satana sa se urce in varful unui mar, dupa care acesta sculptase in coaja copacului simbolul crucii, astfel impiedicandu-l pe diavol sa mai poata cobora din pom. Conform traditiei, dupa ce Jack a murit, acesta nu a fost primit in rai datorita metodelor sale diavolesti, dar nu i s-a permis nici intrarea in iad deoarece l-a pacalit pe diavol. Astfel Jack a ramas sa cutreiere fara incetare pamantul, pana cand se spune ca Stana induiosat i-a daruit lui Jack o bucata de jar pentru a-si lumina drumul in timpul noptii. Jack a amplasat jarul primit in capul unui dovleac pe care tocmai il mancase… si astfel am ajuns la dovleacul de Halloween din zilele noastre. Ca si o traditie de Halloween, se spune ca daca in acesta noapte cureti de coaja un mar in fata unei oglinzi luminate de o lumanare poate sa-ti apara in oglinda imaginea ursitului. Istoria Halloween-ului, ca fiecare festival din istorie, este inspirata din traditii ce s-au mentinut de-a lungul timpului din generatie in generatie, insa, odata cu trecerea timpului, sarbatoarea de Halloween tinde sa se degradeze si sa capete conotatii ludice.


Dar sa ne intoarcem la banalul dovleac. Cand incepi sa faci ludaie la cuptor, placinta cu dovleac sau supa de dovleac, este clar ca a venit toamna si ca zilele insorite si calduroase s-au dus. In locul de origine al sarbatorii, gospodinele gatesc, pe langa placinta delicioasa  si renumita supa crema de dovleac sau de ludaie, cum se spune pe la noi. E usor de preparat si, se zice, deosebit de gustoasa. Preferabil este sa folositi dovlecii cu foarte putini  samburi si mult miez dulce si untos.  Iata o reteta deosebita, care, se pare, ca face deliciul gurmanzilor: 600 g miez de dovleac (adica dovleacul curatat de coaja si de seminte), 1 para mare, coapta si dulce, 1 ceapa mica, 20 g unt, 1 mana de samburi  de nuci ( si/sau seminte de dovleac), cateva linguri de smantana sau lapte de cocos pentru cei care tin la silueta, 1 lingura ulei de dovleac, 2 linguri ulei de masline, sare, piper dupa gust. Gatitul acestei supe dureaza foarte putin. Maxim 15 minute cu tot cu fiert.  Se curata ceapa si se taie marunt. Se pune la calit in uleiul de masline  cu putina sare. Se stinge cu vreo doua cani de apa sau de supa, dupa preferinta.  Ludaia (dovleacul) curatata de coaja si taiata cubulete, impreuna cu para taiata cubulete (dupa ce si ea a fost curatata de coaja) se pun la fiert pana se inmoaie bine. Se paseaza cu blender-ul bine, pana se omogenizeaza compozitia. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Separat se prajesc nuci taiate sau seminte de dovleac in unt. Inainte de servire, peste supa se pune o lingura generoasa de smantana (sau lapte de cocos), o lingurita de ulei de dovleac, apoi se presara cu seminte sau nuci.
Altii prefera o reteta mai elaborata: 500 gr pulpa de dovleac taiata cuburi, 800 ml supa de pui, 100 ml smantana, 1 ceapa taiata marunt, 2 linguri de ulei de masline, 1 frunza de dafin, 100 ml lapte, 1 praf de nucsoara, ¼ lingurita ghimbrie ras, iar pentru servit: crutoane cu usturoi, seminte de dovleac, smantana. Dovleacul curatat de seminte si decojit, il radem. Calim ceapa tocata marunt pana devine sticloasa, apoi punem dovleacul si le calim impreuna pana se moaie acesta. Turnam supa peste dovleac, adaugam laptele, frunza de dafin, ghimbirul si nucsoara. Lasam sa fiarba 20 minute la foc mediu. Luam supa de pe foc, o lasam sa se raceasca putin si o pasam. Condimentam cu sare si piper. Servim supa in boluri, punand crutoane de paine cu usturoi, smantana si seminte de dovleac prajite putin.
Altii prefera supa picanta: un dovleac mediu, 50 grame de unt,  1 ceapa tocata, 2 morcovi rasi, 1 telina, rasa, 1 paharel de coniac, 1 litru supa de legume,  piper, boia de ardei iute sau curry, seminte prajite de dovleac. Curatati dovleacul si puneti-l deoparte. Intr-o cratita, topiti untul, dupa care adaugati ceapa si caliti-o putin. Adaugati telina si morcovul si mai caliti cateva minute. Adaugati coniacul, si amestecati bine pana cand totul devine omogen. Adaugati supa de legume si amestecati pana cand ajunge la punctul de fierbere. Adaugati dovleacul, piperul si boiaua de ardei iute sau praful de curry si fierbeti inca cinci minute, amestecand incontinuu. Dupa ce ati luat tigaia de pe foc, pasati cu mixerul pana cand devine crema.Supa crema de dovleac poate fi servita atat fierbinte cat si rece. Se pune in castroane si se presara deasupra seminte prajite de dovleac. Supa crema de dovleac se poate decora cu o frunza de busuioc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu